Co tak dneska vymyslet za přílohu k obědu? Česnekovou rýži!
V první řadě je ovšem potřeba říct, že potřebujeme dobrou rýži. Ve významu chutnou. Nevyznám se v rýžích. Opravdu ne. Nejsem na ně expert. Tímpádem vám nedoporučím nějakou super drahou, super jasmínovou, super basmati. Mě se jako nejchutnější osvědčila, představte si, Tesco kulatournná. Ano, ano, hned v závěsu je ta jasmínová, i ta basmati. Samozřejmě kapitolou sama pro sebe je rýže na sushi. Ale tu přece nebudu používat jako přílohu třeba k masu. :-)
Ale co je prostě fakt - z hnusné rýže super přílohu prostě nevykouzlíte.
Potřebujeme:
uvařená rýže
shoya
rýžový vinný ocet
česnek
olej na restování
sezamový olej
Na pánvičce rozpálíme olej, dáme hodně najemno nakrájeného česneku a zprudka orestujeme. Stačí tak 2 - 3 minutky. Přidáme shoyu a ocet, promícháme. Nasypeme uvařenou rýži a opět promícháme.
Počítám, že rýži máme uvařenou slanou, v shoyi taky trocha soli je, takže už nedosolujeme. Rýžovou směs tedy ještě chvíli osmahneme.
Já jsem do rýže přidala ještě orestovanou cibulku a fenykl. Můžete posypat i kurkumou. Na závěr vlijeme sezamový olej. Už nevaříme, ponechá si krásné aroma.
P.S. v původním receptu, který najdete zde, je i gochugaru. To jsem zjistila, že je druh chilli. Bez něj (a i bez toho třitnového cukru) se u nás doma obejdeme. Přece jenom, jí to i malé dítě. :-)
Žádné komentáře:
Okomentovat